Home / Sport / Putinovi batinaši na SP-u: Bičuju žene i protivnike voljenog vođe, a sada paze na navijače
putin

Putinovi batinaši na SP-u: Bičuju žene i protivnike voljenog vođe, a sada paze na navijače

BIČ od kože, koji Rusi zovu nagaika, standardan je dio njihove opreme. Kao što su i kožne čizme, maskirne odore i krznene šubare. 

U Rusiji su dobro poznati, a Putinovim protivnicima zloglasni, jer vladar zemlje koristi ih za brutalno razbijanje mirnih prosvjeda, prosvjednica i prosvjednika protiv njega u navodno demokratskoj Rusiji.

Tako je bilo i početkom svibnja, kada su se u centru Moskve okupile stotine prosvjednika kako bi prije četvrte Putinove predsjedničke inauguracije, mirno protestirali protiv vožda koji željeznom rukom vlada Rusijom.

I dok su oni koristili svoje demokratsko pravo da mirno i nenasilno izražavaju neslaganje s režimom, na njih su brutalno krenuli Putinovi jurišni odredi sastavljeni od Kozaka. Zaletjeli su se na prosvjednike udarajući ih šakama i nogama, bičujući ih nagaikama i kidajući im transparente.

Isprebijani prosvjednici, kao i novinari koji su izvijestili o nasilju nad njma, ubrzo su saznali da će navedena paravojna postrojba, službenog naziva Središnji kozački bataljon, biti zadužena za red u Moskvi, Rostovu i Volgogradu i tijekom skorog SP-a.

Putin se dakle ne pouzda u policiju i Nacionalnu gardu, nego je angažirao i Kozake, koji i debelo u 21. stoljeću na vladare zemlje paze kako su to radili u stara vremena carske Rusije.

“Čuvanje reda” u zemlji, bila ona careva ili Putinove, odnosno bez obzira na to ubijaju li židove i muslimane ili bičuju li protivnike režima po Moksvi ili friško okupiranom Krimu, pitanje je časti i vjeokvne dužnosti Kozaka.

Nemilosrdni konjanici iz južnih krajeva oduvijek su slijepo lojalni ruskim carevima i pravoslavnoj crkvi. Tako su 1917. završili na gubitničkoj strani u građanskom ratu protiv boljševika. Nakon toga sovjetski režim brutalno se obračunao s njima i bili su gotovo istrijebljeni.

Naravno, kao i sve drevne ruske vrijednosti, kozački batinaši uskrsnuli su pod Putinom, koji je posebno slab na sve što veliča beskompromisnost, nacionalizam i militarizam. Na gore priloženom videu možete vidjeti kako se njegovi jurišnici obračunavaju s oporbenim političarima.

U postrojbama Kozaka sebe su pronašli mnogi demobilizirani vojnici, otpušteni policajci, ali i nasilni besposličari, kojima je ponovno stupanje na scenu ovog reda koji ne razmišlja, nego mlati i bičuje koga gospodar naredi, dalo smisao životu.

Kozački zapovjednici ističu da će nekoliko stotina pripadnika njihovih snaga tijekom SP-a biti maksimalno ljubazno i prijateljski nastrojeno prema stranim navijačima.

Možda će Kozaci prema njima doista i biti takvi, ali za kraj podsjetimo što su napravili na prošlom velikom natjecanju u Rusiji na kojem ih je uposlila država. Na Zimskim Olimpijskim Igrama u Sočiju 2014. članice skupine Pussy Riot, poznate po suprotsavljanju Putinu, organizirale su ulični performans koji je protiv režima govorio plesom i pjevanjem.

Kozaci su došli, izbičevali djevojke, bacili ih na pod i odveli.

index/RK