Home / Sport / Pojedini mediji u Hrvatskoj zamjerili Robertu Prosinečkom jer je pohvalno govorio o Jugoslaviji u filmu Edsona Ramireza
prosinečki

Pojedini mediji u Hrvatskoj zamjerili Robertu Prosinečkom jer je pohvalno govorio o Jugoslaviji u filmu Edsona Ramireza

Hrvatski desničarski portali obrušili su se na čuvenog jugoslovenskog i hrvatskog reprezentativca Roberta Prosinečkog, sadašnjeg selektora BiH, ali i još nekolicinu igrača koji su imali i pozitivne izjave na račun Jugoslavije u dokumentarnom filmu Edsona Ramireza pod nazivom “Vatreni”.

Meksički režiser snimio je film o stvaranju hrvatske fudbalske reprezentacije tokom ratnih sukoba, ali i o kraju Jugoslavije, koji je tome prethodio.

Desničarskim portalima nije se svidio dio filma o završetku Drugog svjetskog rata stvaranjem republike pod vođstvom Josipa Broza Tita pod geslom: “Bratstvo i jedinstvo”.

Ni Robert Prosinečki, ni Slaven Bilić, igrač i kasnije selekor Hrvatske, ni Igor Štimac, igrač i selektor, ni fudbaleri Aljoša Asanović i Goran Vlaović nisu govorili o stvarnim razlozima rata u Hrvatskoj, barem ne eksplicitno – ljute se desničarski portali.

Ovaj stav razbjesnio je kolumniste koji zagovaraju nacionalnu konzervativnu struju u društvu, uz objašnjenje da Prosinečki tako govori jer je tih godina bio u Beogradu i igrao za “Crvenu zvezdu”.

Alen Bilić je ocijenio da se u Jugoslaviji dobro živjelo i da nije bilo sve tako crno. Stvari su se, naveo je on, počele mijenjati uoči raspada Jugoslavije i pada komunističkog režima.

(Srna / radio krajina)