Home / Top 5 / Planirate iznajmiti sobu ili apartman? Ovo je pet pitanja koja bi svakako trebali postaviti vlasniku!
mak

Planirate iznajmiti sobu ili apartman? Ovo je pet pitanja koja bi svakako trebali postaviti vlasniku!

Budući da vjerujemo da ni u susjednoj Hrvatskoj nije bolja situacija (a možda je čak i gora), preporučujemo da se pri iznajmljivanju sobe ili apartmana u kojima ćete boraviti tokom svog posjeta odabranom mjestu raspitate za sljedećih pet pitanja

Pri odlasku na more ili u neki strani grad, najam apartmana ili sobe odlična je alternativa hotelu jer, osim što ćete uštedjeti nešto novaca, imat ćete i priliku upoznati lokalce te vidjeti mjesto kroz njihove oči.

Ipak, prema istraživanju provedenom u SAD-u, mnogi iznajmljivači ne vode računa o sigurnosti u prostorima koje iznajmljuju, piše Consumer Reports. Primjerice, samo 80 posto prostora imalo je detektore dima, 42 posto pregledanih prostora za najam sadržavalo je aparat za gašenje požara, a samo 36 posto njih imalo je kutiju za prvu pomoć. Pri tome treba naglasiti da su svi ti iznajmljivači napisali da navedeno imaju u svojim prostorima.

Budući da vjerujemo da ni u susjednoj Hrvatskoj nije bolja situacija (a možda je čak i gora), preporučujemo da se pri iznajmljivanju sobe ili apartmana u kojima ćete boraviti tokom svog posjeta odabranom mjestu raspitate za sljedećih pet pitanja.

Prvo bi trebali pitati ima li soba/apartman detektore dima i ugljičnog monoksida, a pri tome treba pitati i kada su zadnji put kontrolirani te funkcioniraju li.

Osim toga, pitajte sadržava li prostor koji iznajmljujete aparat za gašenje požara i gdje je on smješten.

Treće, pitajte iznajmljivača nudi li karton s podacima za hitne slučajeve. Naime, stranice za iznajmljivanje poput Airbnb-a nude korisnicima da ispune digitalni karton s podacima za hitne slučajeve, odnosno gdje otići i koga nazvati u slučaju nezgode. Realno, nije potrebno da iznajmljivač ima karton kao takav, ali svoje podatke i informacije vezane uz što napraviti u hitnim slučajevima trebao bi vam dati.

Nadalje, bilo bi dobro i da soba/apartman koji iznajmljujete sadržava kutiju za prvu pomoć pa preporučujemo da se interesirate o tome kod svog iznajmljivača. Pri tome, naravno, pitajte i gdje ju drži. Ako ju iznajmljivač nema, ponesite svoju uz lijekove koje koristite, a ne škodi ni uzeti recepte za lijekove.

Konačno, trebali bi i pitati ispunjava li prostor lokalne sigurnosne regulacije. Prije odlaska na put, istražite ima li destinacija na koju putujete lokalne ili regionalne sigurnosne regulacije za prostore koji se iznajmljuju te o tome pitajte iznajmljivača.

(Novac.hr, DEPO PORTAL, RK)