Home / Zdravlje / Ovo povrće sadrži pravo bogatstvo vitamina

Ovo povrće sadrži pravo bogatstvo vitamina

Crvena, žuta, zelena, slatka ili ljuta, paprika je oduvijek važila za izuzetno zdravu namirnicu jer je bogata vitaminima i mineralima koji su neophodni ljudskom organizmu.

Najstariji podaci o gajenju paprike pronađeni su u Peruu, prije više od 3.000 godina, a koji ukazuju da je paprika porijeklom iz Amerike. Španci su je donijeli u Evropu početkom XVI vijeka. To su bile ljute sorte sa sitnim plodovima, danas poznate kao čili i služile su kao začin umjesto bibera.

Paprika sadrži pravo bogatstvo vitamina. Pored velikih količina vitamina A, B i C, koji su važni za jačanje imuniteta, ističu se B1 i B2. Zbog vitamina E se ovo povrće koristi u prevenciji raka. Od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju posjeduje približno je oko 89 posto, dok količina eteričnih ulja u sjemenu zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsaicina.

Inače, kapsaicin sprečava prijenos bola od kože do kičmene moždine, što je od velike pomoći u liječenju neuralgija. Vitamin C stimuliše bijela krvna zrnca u borbi protiv infekcija, što dovodi do jačanja imunološkog sistema.

Kao izuzetno zdrava namirnica takođe se ističe zbog beta karotena, kalijuma, cinka, fosfora, selena, saharoze, glukoze i folne kiseline.

S obzirom na to da ima veoma mali broj kalorija, koristi se u dijetalnoj ishrani, a uz to ubrzava metabolizam. Njeni antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i liječenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme i katarakte.

faktor/radio krajina