Home / Vijesti / Odlazak velike bh. glumice: U Sarajevu umrla Nada Đurevska
nada

Odlazak velike bh. glumice: U Sarajevu umrla Nada Đurevska

Igrala je u brojnim bh. i ex-jugoslavenskim filmovima, a jednu od najupečatljivijih uloga ostvarila je u tv drami, kao i pozorišnoj predstavi “Hasanaginica”

Setup Timeout Error: Setup took longer than 30 seconds to complete.

Poznata bh. pozorišna i filmska glumica Nada Đurevska umrla je večeras u Sarajevu, u 65. godini života. Posljednjih godina borila se s teškom bolešću i povukla se iz javnosti.

Nada Đurevska dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a 2014. godine dobila je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.  Rođena je u Skoplju, 8. januara 1952. godine, a u Sarajevo je doselila kada je imala šest godina.

Igrala je u brojnim bh. i ex-jugoslavenskim filmovima, a jednu od najupečatljivijih uloga ostvarila je u tv drami, kao i pozorišnoj predstavi “Hasanaginica”.

Ovjenčana je i brojnim nagradama: Zlatna Arena na Filmskom festivalu u Puli  za ulogu u filmu “Od zlata jabuka”, Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine, nagrada SIZ-a grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Čehov, Tri sestre), Hasanaginica (Isaković, Hasanaginica), Filomena (Moliere, Učene žene) Nađa (Crnjanski, Roman o Londonu).

Nakon uručenja  Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, 2014. godine, izjavila je da se povlači sa scene, poslije punih 40 godina rada.

U posljeratnom periodu igrala je u brojnim filmovima i tv serijama, a među njima su: Mliječni put, Viza za budućnost, Kod amidže Idriza Dobro uštimani mrtvaci, Nebo iznad krajolika, Grbavica, Jasmina, Obrana i zaštita, Imena višnje i dr.

Vrijeme i mjesto sahrane Nade Đurevske bit će naknadno saopšteno.

depo/radio krajina