Home / Specijalno / Njemačka ne dopušta Erdoganu da održi skup u toj zemlji
erd

Njemačka ne dopušta Erdoganu da održi skup u toj zemlji

Njemačka vlada zabranila je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu obraćanje turskim građanima na rubu summita G20 u Hamburgu, koji nedavno završen.

“Ovim Turskoj dajemo do znanja da jedan ovakav nastup u Njemačkoj nije moguć”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel tijekom posjeta Moskvi.

Turska vlada je Gabrielovo uskraćenje dozvole opisala kao “neprihvatljivo”. Optužila je njemačku vladu da upotrebljava “dvostruke standarde” ne navodeći konkretno na što se to odnosi, prenosi aljazeera

Gabriel je objasnio kako ova zabrana ne predstavlja kršenje demokratskih načela nego “procjenu vanjskopolitičkih interesa Njemačke”.

“Ne želimo sukobe iz drugih država prenositi u Njemačku”, rekao je Gabriel.

Najavio je i kako bi Njemačka ubuduće morala uvesti zakon koji stranim državnicima zabranjuje nastupe tri mjeseca uoči parlamentarnih izbora.

Istodobno je naveo i sigurnosne razloge otkazivanja dozvole za održavanje skupa.

“Usred održavanja summita G20 nemamo policijskih kapaciteta koji bi jamčili sigurnost jednog ovakvog skupa”, rekao je Gabriel.

Nepostojanje kapaciteta tijekom summita G20 krajem sljedećeg tjedna potvrdio je i sindikat policije.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert priopćio je kako njemačka kancelarka Angela Merkel “u potpunosti suglasna” s Gabrielovim priopćenjem.

Turska zajednica u Njemačkoj osudila je planirani nastup Erdogana u Hamburgu i poručila kako se budućnost Turaka u Njemačkoj odlučuje u Njemačkoj, a ne u Turskoj, prenose agencije.

No, podsjećanja radi, turski državljani koji žive u Njemačkoj su na referendumu o ustavnim promjenama u aprilu velikom većinom podržali smjernice predsjednika Erdogana.

Odnosi Berlina i Ankare su se pogoršali nakon što je Njemačka zabranila nastupe nekoliko turskih političara u Njemačkoj uoči održavanja tog referenduma.

Također mu nisu dopustili da bude u pratnji turskih tjelohranitelja

Osnovni razlog je upotreba prekomjerne sile od strane tjelohranitelja nad prosvjednicima.

Najmanje devet osoba, od kojih dvoje teže, povrijeđeno je u sukobu pristalica i protivnika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ispred turske ambasade u Washingtonu.

Agencija AP navodi da su dvije osobe uhapšene, od kojih je jedna optužena za napad na policajca.

The Associated Press također izvještava da su se sukobi desili između Erdoganovih pristalica i armenskih demonstranata.

Agencija Storyful javlja da su armenske i kurdske grupe organizirale protest te da su u tuči učestvovali i Erdoganovi tjelohranitelji.

Mediji pišu kako ovo nije prvi put da su članovi Erdoganovog tima učestvovali u sukobima sa demonstrantima na američkom tlu.

Godine 2016. Washington Post izvijestio je o sukobima između demonstranata i ljudima iz sigurnosnog tima turskog čelnika, a 2014. godine u New Yorku članovi turskog sigurnosnog tima prijetili su i gurali novinare koji rade u novinama za koje se smatra da kritički pišu o Erdoganu.

 

Inline
Hvala Vam što nas podržavate.
Inline
Hvala Vam što nas podržavate.