Home / Vijesti / Nikola Špirić ima neku svoju veliku teoriju: Bošnjaci žele da očiste Podrinje od Srba kako bi se Sarajevo povezalo sa Sandžakom
Nikola Špirić

Nikola Špirić ima neku svoju veliku teoriju: Bošnjaci žele da očiste Podrinje od Srba kako bi se Sarajevo povezalo sa Sandžakom

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je da se spiskom predatim njemačkom Tužilaštvu sa imenima 22.000 Srba koji se dovode u vezu sa dešavanjima u Srebrenici, Srbima i RS-u šalje prijeteća poruka kojom se pokušava, kako on tvrdi, očistiti Podrinje od Srba.
“Tom porukom se pokušava očistiti Podrinje od Srba kako bi se obezbijedila ‘zelena transferzala’ i Sarajevo prostorno veže sa Sandžakom u Srbiji pa prema Makedoniji i Albaniji”, rekao je Špirić.

Špirić je naveo da je tragično da je taj spisak sačinila vlast SDS-a od 1993. do 1994. godine pod pristikom međunarodne zajednice.

“Danas su pobjegli u mišiju rupu i ne daju ni riječ ohrabrenja prema tim ljudima sa spiska. Ovo je pokušaj kolektivnog progona Srba i o tome moramo imati jasan stav svih političkih faktora, a ne da se neki kriju u mišiju rupu. Moramo se tome oduprijeti jer je bošnjački san stvaranje pomenute transferzale”, rekao je Špirić za RTRS.

On je naveo da njemačko Tužilaštvo nema nadležnost u vezi sa zločinima na području Srebrenice, te da je stav Srpske da svi koji su počinili ratne zločine moraju da odgovaraju.

On je dodao da je u vezi sa posljednjim izjavama Izetbegovića o ulasku BiH u NATO trebalo odmah da reaguje Crnadak, te da je simptomatično što nema stava srpskog člana Predsjedništva Mladena Ivanića.

“Ne ljutimo se na Bakira, već na Savez za promjene /SzP/ i SDS koji izvršavaju naloge političkog Sarajeva”, rekao je Špirić.

On je dodao da SDS, opterećena i unutrašnjim obračunima, ne može biti garancija opstanka Srpske, dodajući da je bitno da se obezbijedi fer i demokratska atmosfera na narednim izborima.

“Milorad Dodik je izabrao formulu da je politika igra zbira i da okupi što više političkih faktora i što veći broj Srba koji vjeruju u tu politiku da bismo se sačuvali u ovom lijepom entitetu”, rekao je Špirić.

On je naveo da na tom planu postoje najave da opozicija želi da kaže da je na Trgu Krajine “narodna skupština”.

“Moja molba prema porodici Dragičević je da se pokuša izvući iz političkog galimatijasa u koji, siguran sam, nije svojom voljom uvučena”, rekao je Špirić.

(Srna / RK)