Home / Zanimljivosti / NIJEMAC KUPIO CIJELO SELO, A ONDA GADNO POŽALIO: ‘Nakon što je ovo vidio odlučio je odustati’
al

NIJEMAC KUPIO CIJELO SELO, A ONDA GADNO POŽALIO: ‘Nakon što je ovo vidio odlučio je odustati’

Čovjek koji je kupio cijelo selo u Njemačkoj za 140.000 eura želi se povući iz dogovora tvrdnjom da nije bio zakonski sposoban.

Selo Alwine koje se nalazi u istočnonjemačkoj državi Brandenburg prošle je godine stavljeno na aukciju, piše Mirror.

Šokiran vlastitom kupnjom

U prosincu je anonimni aukcionar kupio ovaj maleni, dotrajali zaselak koji se sastoji od 12 kuća i nekoliko šupa i garaža za 140.000 eura. No lokalni mediji sada javljaju kako se kupac želi povući iz dogovora, tvrdeći kako “nije bio zakonski sposoban” kada je telefonom poslao ponudu koja je pobijedila na aukciji.

Andreas Claus, gradonačelnik Uebigau-Wahrenbruecka kojemu pripada i zaselak Alwine, izjavio je kako je “već neko vrijeme znao da bi se tako što moglo dogoditi”. Rekao je kako je iznenadna promjena mišljenja kupca nešto što može razumjeti. Gradonačelnik je rekao kako se susreo s kupcem u Alwineu. Lokalni mediji tvrde kako je kupac bio malo iznenađen kada je vidio u kakvom raspadajućem stanju se nalazi selo, a koje se još i dodatno pogoršalo nakon nedavne oluje.

Dotrajalost sela neugodno je iznenadila nepromišljenog kupcaFoto: afp

“Mislim da, nakon što ga je vidio, i kada mu se dosta stvari posložilo u privatnom životu, da se odlučio ipak odustati”, rekao je Claus.

15 stanovnika

Matthias Knake, predsjedatelj aukcijske kuće Karhausen, potvrdio je lokalnim medijima da je u tijeku pravni spor. Rekao je kako argument koji koristi kupac o trenutnoj zakonskoj nesposobnosti “vrlo slab”.

Gradonačelnik Andreas Claus razumije zašto se kupac želi povući iz kupovineFoto: afp

Dok se pravni spor između aukcijske kuće i kupca ne riješi, Alwine ostaje u rukama trenutnog vlasnika, koji je kupio selo 2001. sa svojim sada pokojnim bratom za simboličnu cijenu od jedne ondašnje njemačke marke. U ruševnim kućama trenutno živi 15 ljudi, većinom umirovljenici. Stanovnici će morati još neko vrijeme čekati u pravnom limbu dok ne saznaju što će se dogoditi s njihovim selom te hoće li ga novi vlasnik renovirati.

net.hr/RK