Home / USK Vijesti / Ministar boraca Salko Bukvarević: Zadovoljstvo mi je što sam u Bihaću i poštovanje svim pripadnicima herojskog 5. Korpusa (VIDEO)

Ministar boraca Salko Bukvarević: Zadovoljstvo mi je što sam u Bihaću i poštovanje svim pripadnicima herojskog 5. Korpusa (VIDEO)

U radnoj posjeti Bihaću boravio je Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata. 

Nakon sastanka sa premijerom USK  Huseinom Rošićem, Bukvarević se sastao sa predstavnicima boračkih udruženja. Prezentiran je izvještaj za prošlu i plan rada ovog ministarstva za 2018. godinu.  Neizostavno se govorilo o Nacrtu Zakona o pravima demobilisanih boraca i podršci borcima u ostavarivanju njihovih prava.

U Federaciji BiH i Distriktu Brčko na snazi je 15 zakona koji reguliraju prava branilaca. Za njihovu provedbu godišnje  iz svih budžeta se izdvaja  650 miliona  maraka. U Unsko – sanski kanton prošle godine sa računa ovog ministarstva doznačeno je  nešto više od 30 miliona maraka.  Uprkos tome, borci su nezadovoljni jer ima onih koji ne ostvaruju nikakva prava. Među njima je najviše demobilisanih boraca koji inzistiraju na vlastitom zakonu prije donošenja jedinstvenog, koji bi objedinio sve postojeće.

Taj će zakon riješiti prava poput  zdravstvene zaštite, osiguravanja povoljnih uslova kod zapošljavanja, prijevremenog povoljnijeg penzionisanja,  ali i prava vezana za stambeno zbrinjavanje.


U budžetu za ovu godinu Federalno ministarstvo za pitanja boraca i RVI planirano je sa 315,5 miliona maraka, a prioritet će i dalje biti isplate invalidnina i naknada.  Osim toga, radit će se na uspostavi jedinstvenog registra boraca, drugoj fazi revizije  i izmjenama Zakona o osnovnim pravima branilaca i njihovih porodica s ciljem poboljšanja njihovog statusa.  Podršku ministru Bukvareviću dao je premijer USK Husein Rošić na sastanku  iza zatvrorenih vrata.

usn.ba/radio krajina