Home / USK Vijesti / MIGRANTSKA KRIZA U KRAJINI // Pogledajte izjavu ministra Mektića u Bihaću: “Nećemo im dozvoliti da borave gdje oni hoće, nego gdje mi kažemo!” (VIDEO)

MIGRANTSKA KRIZA U KRAJINI // Pogledajte izjavu ministra Mektića u Bihaću: “Nećemo im dozvoliti da borave gdje oni hoće, nego gdje mi kažemo!” (VIDEO)

U narednih nekoliko dana predstavnici kantonalne vlasti, u saradnji sa predstavnicima Grada Bihaća i općine Velike Kladuša usaglasiće se koja je lokacija pogodna za prihvat migranata te predložiti tu lokaciju Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine za osposobljavanje za namjenu humanog prihvata migranata.

Neće se dozvoliti formiranje šatorskih naselja, niti improviziranje alternativnih lokacija, te će i nedovršena zgrada Doma penzionera u Bihaću, gdje svojevoljno trenutno boravi oko 90 migranata u Bihaću, biti zatvorena. Pomoć Kantonu i lokalnim vlastima, u rješavanju problema s prilivom ilegalnih migranata, pružiće sve državne insititucije, kao i Međunarodna agencija za migracije. Ovo su zaključci današnjeg radnog sastanka predstavnika Unsko-sanskog kantona sa Draganom Mektićem, ministrom sigurnosti BiH.

Pored premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića sastanku su prisustvovali i ministri MUP-a USK i zdravstva Anel Ramić i Hazim Kapić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, Peter Van der Auweraert ,predstavnik Međunarodne organizacije za migracije te predstavnici Tužilaštva USK i Kantonalnog suda.

Ministar Mektić kazao je da je Bosna i Hercegovina suočena s pojačanim nezakonitim migracijskim tokovima, te iako su destinacije migranata uglavnom Sarajevo, Bihać i Velika Kladuša, da je ovo problem cijele države te se mora tako i rješavati, u saradnji sa svim institucijama i nivoima vlasti.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je jučer Nacrt akcionog plana hitnih mjera kojim će dosadašnji Koordinacijski tim prerasti u Operativni štab, u cilju koordiniranja svih aktivnosti za rješavanje migrantske krize u BiH na human i dostojanstven način. Nacrt plana sadrži paket hitnih mjera prioritetno usmjerenih na osiguranje bolje kontrole granice, efikasniju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriju BiH, realiziranje sporazuma o readmisiji te jačanje readmisijskih i kapaciteta u području azila, kao i intenziviranje aktivnosti za sprečavanje krijumčarenja migranata. Tim mjerama bit će povećani smještajni kapaciteti u BiH za nezakonite migrante i ranjive kategorije u suradnji s nevladinim i međunarodnim organizacijama. Policijske agencije intenziviraće suradnja s tijelima nadležnim za upravljanje granicom susjednih zemalja i EU-a. Od nadležnih institucija u Srbiji, Crnoj Gori i Europskoj uniji zatražit će se poduzimanje aktivnosti u vezi s rješavanjem migrantske krize u BiH.

– Na žalost, zemlje iz okruženja nisu ovom problemu pristupile kao zajedničkom. Bosna i Hercegovina, prvenstveno će zaštiti svoje granice, a migrantima koji su već ovdje će osigurati human prihvat do rješavanja njihova konačnog statusa, izjavio je ministar Mektić uz napomenu da je oko 30 % migranata, koji su ušli u BiH, iz ratom zahvaćenih područja te da su ostali većinom ekonomski migranti.

Premijer Rošić i gradonačelnik Bihaća Fazlić istakli su da su ovdašnje vlasti odreagovale u skladu sa ograničenim ovlastima i resursima, tako što je u Bihaću određena zgrada bivšeg Đačkog doma za privremeni prihvat, kako bi se preduprijedilo podizanje šatorskih naselja po parkovima i omogućio nadzor nad situacijom, prvenstveno zdravstvenom i sigurnosnom.

– I u Bihaću i u Velikoj Kladuši zaposleni u domovima zdravlja i aktivisti Crvenog križa reagovali su profesionalno i humanokao i pripadnici MUP-a USK te smo situaciju u Kantonu, nakon priliva velikog broja migranata, uspjeli održati pod kontrolom, ističe premijer USK.

Ocjena je to i Peter Van der Auweraert ,predstavnik Međunarodne organizacije za migracije koja će otvoriti i ured u Bihaću te pomoći u opremanju lokacije, koja bude izabrana za smještaj migranata kako bi tamo, do rješavanja njihova statusa, dobili svu pomoć, kako nalažu međunarodne konvecije.
Preporuka je da ta lokacija bude van urbanih zona Bihaća i Velike Kladuše. Ministarstvo sigurnosti, također će osigurati određenu finansijsku pomoć Unsko-sanskom kantonu za prevazilaženje krize do trajnog rješavanja.

usn.ba/radio krajina