Home / Zdravlje / Masirajte stopala za pravilno funkcionisanje organa

Masirajte stopala za pravilno funkcionisanje organa

Masaža je jedna od najstarijih ljekovitih umjetnosti. Drevni Hindusi, Persijanci i Egipćani koristili su masažu za liječenje mnogih bolesti.

Danas se masaža koristi u programima fizičke rehabilitacije i za tretiranje hroničnih stanja poput bolova u leđima, artritisa, umora, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, jačanja imuniteta, slabe cirkulacije, neplodnosti, depresije, pušenja i slično. Masaža pomaže kod ublažavanja stresa i napetosti.

Masirati možemo cijelo tijelo, uključujući i glavu, a jedna od najefikasnijih je masaža stopala. Određeni dijelovi stopala su povezani s različitim organima u ljudskom tijelu, stoga sebi svakako prije odlaska u krevet priuštite masažu.

Ova vrsta masaže dobra je za:

    kožu,
cirkulaciju,
kvalitetniji san,
smanjenje edema tokom trudnoće,
održavanje pravilne funkcije organa,
smirivanje simptoma “nemirnih nogu”.

Kako obaviti samomasažu stopala:

Uhvatite nožne prste jednom rukom, a gležanj drugom. Polako okrećite stopalo u jednom smjeru, a zatim u drugom.

Uhvatite prste stopala i povlačite ih k sebi. Zadržite ih u tom položaju 15 sekundi. Na ovaj način istežete mišiće stopala. Ponovite vježbu u drugu stranu.

Uhvatite stopalo s obje ruke i palčevima napravite blagi pritisak. Povlačite prste od pete prema naprijed. Ponovite pokret nekoliko puta. Zatim ponovite sve u suprotnu stranu, od prstiju prema peti.

Izvucite svaki prst – jedan po jedan.

Uhvatite jednom rukom palac, a drugom rukom preostala četiri prsta na stopalu. Povucite stopalo prema gore i protresite.

Vijesti.ba /radio krajina