Home / Zdravlje / Male promjene koje mnogo znače: Deset savjeta kako da lako podignete nivo energije i uvijek se osjećate odlično

Male promjene koje mnogo znače: Deset savjeta kako da lako podignete nivo energije i uvijek se osjećate odlično

Predstavljamo deset saveta kako da svakodnevnom fizičkom aktivnošću i pametnim planiranjem obroka podignete nivo energije u organizmu.

Gotovo svakodnevno mogu se čuti izrazi poput “pun sam energije”, “mogla bih da poletim” ili “nemam energije”, “osjećam se umorno”. Zanimljivo je da je u svim navedenim slučajevima količina energije u tijelu gotovo ista, dok njena upotrebljivost i oblik utiču na naš subjektivni osjećaj, prenosi “Dnevno“…

Kako bismo se tokom cijelog dana osjećali dobro, potrebno je izbalansirati tri faktora, a to su način ishrane, dnevna fizička aktivnost, i količina sna i odmora, savjetuje dr.sc. Tena Niseteo.

Predstavljamo deset savjeta kako da svakodnevnom fizičkom aktivnošću i pametnim planiranjem obroka podignete nivo energije u organizmu i uvijek se odlično osjećate!

Dok obavljate rutinsku jutarnju higijenu, na primjer dok perete zube, uradite nekoliko vježbi za noge i zadnjicu, podižući noge unazad i u stranu. Preporučeno je prati zube tri minuta, što je dovoljno vremena za jednu seriju vježbi.
Ako ste krenuli u šetnju gradom ili u razgledanje, vaša aktivnost je već započela, ali izbjegavajte prečice i električne stepenice.
Svakodnevni odlazak na posao tramvajem možete pretvoriti u kratku vježbu ako izađete nekoliko stanica ranije i prošetate do posla. Ako vam nije previše daleko, idite na posao biciklom.
Nakon dužeg sjedenja na poslu izađite i prošetajte oko zgrade ili jednostavno napravite krug unutar zgrade po stepenicama i hodnicima.
Na godišnjem odmoru, umjesto da se brčkate u moru, odredite sebi rutu i otplivajte nekoliko dužina.
Odlazak u prodavnicu takođe može biti koristan za podizanje energije, tako što ćete nekoliko puta podići kese iz prodavnice, kao da dižete tegove.
Doručak spremite prema formuli: maline + žitarice za doručak + acidofil (probiotik koji se najčešće nalazi u jogurtu) + bademi + cimet, dok užine mogu biti svježe voće, voćni sladoled, smrznuti jogurt ili salata.
Ručak pripremite prema formuli: ljetnja mješana salata + kuhani krompir + sardine ispržene na malo ulja + maslinovo ulje + peršun i bijeli luk.
Večeru spremite prema formuli: krastavac + kuhana tjestenina (hladna) + svježi kravlji sir i pavlaka + maslinovo ulje + biber.
Poslije ručka priuštite sebi odmor, ali ne idite u krevet, već se zavalite u udobnu naslonjaču ili sofu. Naučnici navode da se odlaskom u krevet popodnevni odmor pretvara u dugi san, što nije preporučljivo jer se time narušava noćni san. Zato je najbolje odmoriti pola sata u hladovini i onda otići u šetnju gradom ili se okupati u moru.

haber.ba/radio krajina