Home / Zdravlje / Konzumiranje šećera negativno utječe na kognitivne funkcije mozga

Konzumiranje šećera negativno utječe na kognitivne funkcije mozga

Nova studija, koju su proveli istraživači sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu, pokazala je kako konzumiranje šećera i zašećerenih proizvoda negativno utječu na kognitivne funkcije mozga.
Prethodne studije istražile su pozitivan utjecaj koji glukoza može imati na mozak, poput kratkoročnog poboljšanja pamćenja. Međutim, potrošnja ostalih vrsta šećera, poput fruktoze i saharoze, može imati negativan učinak.

U ovoj studiji istraživači su mjerili mjerili kako šećer koji se koristi u domaćinstvu utječe na kognitivne sposobnosti. Osim toga, proučavali su još tri vrste šećera i uporedili njihov utjecaj na kognitivne sposobnosti s efektom placebo zaslađivača, poput sukraloze. Svaki sudionik je odgovarao na tri grupe pitanja, među kojima su bili i aritmetički zadaci.

Prema rezultatima istraživanja osobe koje su prije testova konzumirale hranu bogatu glukozom (grožđani šećer) i saharozom postigli su lošije rezultate u odnosu na osobe koje su konzumirale hranu s fruktozom (voćni šećer) ili sukralozom.

“Fascinirana sam otkrićem koje ukazuje na to u kolikoj mjeri konzumiranje šećera može utjecati na ponašanje pojedinca na dnevnoj bazi, odnosno kako potrošnja šećera može promijeniti način rada našeg mozga”, rekla je Mai Peng, jedna od autorica studije i profesorica na Univerzitetu Otago.

Vijesti.ba /radio krajina