Home / Vijesti / Komšić: “Nikada više Zagreb, a ni Beograd neće građanima Bosne i Hercegovine pisati zakone”
željko

Komšić: “Nikada više Zagreb, a ni Beograd neće građanima Bosne i Hercegovine pisati zakone”

Uoči današnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se glasati o Zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, oglasio se predsjednik Demokratske fronte i kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je izrazio uvjerenje da će Zakon biti usvojen na sjednici Doma naroda, te pozdravio jedinstvo svih probosanskih opcija koje su kako je naveo, smogle snage da se odupru antiustavnim rješenjima kakva su dolazila iz tzv. HNS-a, te da formulišu prijedlog Zakona koji u potpunosti implementira presudu Ustavnog suda BiH i omogućava nesmetanu implementaciju izbornih rezultata.

“Glasanje u Domu naroda od iznimne je važnosti. Želim ovim putem da pozovem sve delegate iz reda probosanskih opcija da izvrše svoju demokratsku i patriotsku dužnost te da podrže usvajanje Zakona. DF je od početka aktivno učestvovao u izradi ovog Zakona, te vodio demokratsku političku borbu kako bi se Zakon našao u parlamentarnim klupama. Želio bih izraziti zahvalnost zastupnicima i delegatima iz ostalih stranaka koji također čvrsto stoje na stanovištu da je Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata nužno usvojiti. Također, želim im čestitati zbog toga što nisu poklekli pred politikom ucjena i pritisaka koji dolaze od strane zvaničnog Zagreba koji svim silama nastoji progurati diskriminirajuća rješenja u Bosni i Hercegovini”, rekao je Komšić.

On je kazao da od sutra počinje nova etapa u borbi za demokratsku, jedinstvenu, nedjeljivu građansku državu Bosnu i Hercegovinu.

“Osjećam stanovitu dozu ponosa zbog toga što smo svi zajednički odbacili zagrebačke ultimatume i nametanja diskriminirajućih rješenja koja su nezamisliva u demokratskom svijetu. Pokazalo se ko stoji uz demokratske vrijednosti a ko nasuprot njih. Nikada više Zagreb a ni Beograd neće nama građanima Bosne i Hercegovine pisati zakone. Ovo je naša država, i u njoj će vrijediti onakva pravila kakva vrijede u demokratskom i civiliziranom svijetu a ne ona pravila kakva zamišljaju oni koji još nisu odustali od zlih namjera prema Bosni i Hercegovini”,zaključio je Komšić.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH trebalo bi danas da razmatraju Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Iz Parlamenta FBiH saopšteno je da je početak vanredne sjednica zakazana za 13.00 sati.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH podržao je 20. juna, na sjednici kojoj nisu prisustovali poslanici Kluba HDZ-HNS Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata federalnog Parlamenta.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku poslanički klubovi SDA, SBB-a, DF-a, SDP-a i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji rješava problem primjene izbornih rezultata nakon oktobarskih izbora, a koji je nastao kao rezultat nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

N1/RK