Home / Zanimljivosti / Koliko država je moguće obići za samo 24 sata?

Koliko država je moguće obići za samo 24 sata?

Da se otisne u ovu avanturu, Britanac je donio odluku u januaru, a ideju za nesvakidašnje putovanje dobio je nakon što je saznao za prošlogodišnji podvig trojice muškaraca koji su oborili svjetski rekord obišavši najveći broj država u jednom danu.

– Kad sam shvatio da je Malme od Copenhagena udaljen samo 10 minuta vožnje vozom, sve kockice su se sklopile i shvatio sam da je moguće oboriti rekord. Želio sam na put krenuti 23. juna, kada se održava referendum o ostanku u Evropskoj uniji, ali pošto se raspored vožnje u Evropi mijenja 10. juna, morao sam krenuti ranije – kazao je rekorder Adam Leyton.

On je postavio novi svjetski rekord, za 24 sata je obišao 12 zemalja.

Avanturista je svoje putovanje počeo u sedam sati ujutro iz njemačkog grada Perla ka Luksemburgu, da bi dalje nastavio kroz Belgiju, Holandiju, Dansku, Švedsku, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, a finalna destinacija mu je bila Austrija.

Izbor za početnu tačku putovanja pao je na Perl jer se nalazi u blizini Schengena u Luksemburgu. Trebalo mu je 74 minute kako bi obišao četiri zemlje: Njemačku, Luksemburg, Francusku i Belgiju, a nakon toga je avionom odletio u Amsterdam gdje je presjeo na avion za Copenhagen.

Odatle je vozom prešao Oresund most koji povezuje Copenhagen sa švedskim Malmeom, da bi se vratio u Dansku i avionom nastavio put ka Varšavi. U Poljsku je stigao malo poslije osam sati uveče. Putujući noćnim vozom od Varšave do Bratislave uspio je čak i odrijemati dva sata.

U 5.45 sati ujutro autobusom je krenuo prema Mađarskoj granici gdje je stigao u 6.38, što mu je dalo prostora da za samo 23 minute pređe dva kilometra do austrijske granice i ispoštuje propise putovanja koji nalažu da se može putovati samo avionom, autobusom, vozom ili pješke.

Leyton se odlučio na putovanje kako bi prikupio novac u dobrotvorne svrhe. Hiljadu funti proslijedio je organizaciji “Sands” koja pruža podršku ljudima kojima su bebe umrle nedugo nakon rođenja, piše “Daily Mail”.

(Faktor.ba)

Inline
Hvala Vam što nas podržavate.
Inline
Hvala Vam što nas podržavate.