Home / Zanimljivosti / Koliko država je moguće obići za samo 24 sata?

Koliko država je moguće obići za samo 24 sata?

Da se otisne u ovu avanturu, Britanac je donio odluku u januaru, a ideju za nesvakidašnje putovanje dobio je nakon što je saznao za prošlogodišnji podvig trojice muškaraca koji su oborili svjetski rekord obišavši najveći broj država u jednom danu.

– Kad sam shvatio da je Malme od Copenhagena udaljen samo 10 minuta vožnje vozom, sve kockice su se sklopile i shvatio sam da je moguće oboriti rekord. Želio sam na put krenuti 23. juna, kada se održava referendum o ostanku u Evropskoj uniji, ali pošto se raspored vožnje u Evropi mijenja 10. juna, morao sam krenuti ranije – kazao je rekorder Adam Leyton.

On je postavio novi svjetski rekord, za 24 sata je obišao 12 zemalja.

Avanturista je svoje putovanje počeo u sedam sati ujutro iz njemačkog grada Perla ka Luksemburgu, da bi dalje nastavio kroz Belgiju, Holandiju, Dansku, Švedsku, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, a finalna destinacija mu je bila Austrija.

Izbor za početnu tačku putovanja pao je na Perl jer se nalazi u blizini Schengena u Luksemburgu. Trebalo mu je 74 minute kako bi obišao četiri zemlje: Njemačku, Luksemburg, Francusku i Belgiju, a nakon toga je avionom odletio u Amsterdam gdje je presjeo na avion za Copenhagen.

Odatle je vozom prešao Oresund most koji povezuje Copenhagen sa švedskim Malmeom, da bi se vratio u Dansku i avionom nastavio put ka Varšavi. U Poljsku je stigao malo poslije osam sati uveče. Putujući noćnim vozom od Varšave do Bratislave uspio je čak i odrijemati dva sata.

U 5.45 sati ujutro autobusom je krenuo prema Mađarskoj granici gdje je stigao u 6.38, što mu je dalo prostora da za samo 23 minute pređe dva kilometra do austrijske granice i ispoštuje propise putovanja koji nalažu da se može putovati samo avionom, autobusom, vozom ili pješke.

Leyton se odlučio na putovanje kako bi prikupio novac u dobrotvorne svrhe. Hiljadu funti proslijedio je organizaciji “Sands” koja pruža podršku ljudima kojima su bebe umrle nedugo nakon rođenja, piše “Daily Mail”.

(Faktor.ba)