Home / Zdravlje / Koje opasnosti donosi mokar kupaći kostim

Koje opasnosti donosi mokar kupaći kostim

Svaka žena reaguje na vanjske uslove okoline na različit način.

U uslovima koji povećavaju vlažnost kože i sluznica, kao što u ovom slučaju mokri kupaći kostimi, može doći do infekcije intimnih dijelova tijela, naročito vanjskog spolovila i maternice, piše “Zadovoljna“…

1. Upala mjehura

Nagle promjene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu biti krivci za upalu mjehura. Isto tako, treba pripaziti i kod korištenja javnog toaleta gdje se razne opasnosti ne kriju samo na dasci WC školjke već i na kvakama, slavini i toaletnom papiru.

Simptomi kao što su učestalo mokrenje popraćeno peckanjem pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti poprilično neugodni pa ako primijetite takve reakcije potrebno je potražiti pomoć doktora.

Također je preporučljivo piti barem dvije litre tekućine dnevno kako bi isprali bakterije, topao uvin čaj te svježe voće i povrće.

2. Gljivične infekcije

Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti korištenjem bazena, a rjeđe u moru. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet te su izložene stresu.

Vanjski spolni organi (i maternica) sadrže određenu miješanu floru koja održava kiselost toga područja, a izražava se kao pH-vrijednost.

“Kada je kiselost rodnice smanjena (pH veći od 4,2), tada se na intimno područje naseljavaju mikroorganizmi izvana ili se povećava broj onih mikroorganizama koji su inače normalno prisutni u području spolovila”, ističe dr. Martina Jerbić-Cecelja.

Gljivično oboljenje koje je ujedno i najupornije i najduže se liječi uzrokovano je gljivicom kandida koja se može javiti i nakon korištenja antibiotika. Najčešći su simptomi crvenilo, svrab, otok i pojačani bjelkasti iscjedak, a problem se može riješiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici riječ.

3. Upala jajnika

Upala ovog tipa vrlo je česta za vrijeme boravka na moru, a simptomi upale jajnika popraćeni su bolovima u donjem dijelu trbuha, predjelu lijevog, desnog ili obaju jajnika, a ponekad se može javiti i povišena tjelesna temperatura.

Upala ovog tipa mora se liječiti antibioticima koje će vam propisati liječnik, a kako biste ju spriječili, izbjegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi.

Tokom upale važno je stopala i trbuh držati suhim te boraviti na suncu kako biste ugrijali trbuh.

haber.ba/radio krajina