Home / Zdravlje / Kako koristiti med

Kako koristiti med

Najbolji način za uzimanje meda je jedna supena kašika na prazan stomak ujutro i jedna navečer. Med treba stajati u ustima i polako se rastapati nekoliko minuta. Nemojte ga odmah progutati i zaliti vodom.

Zadržavanje meda u ustima omogućit će apsorciju dijela meda kroz krvne sudove ispod jezika u organizam prije nego dospije u želudac. Tako ćete pokupiti najbolje od zdravih sastojaka meda.

Druga varijanta je da rastopite supenu kašiku meda u mlakom mlijeku ili čaju. Onda ovaj napitak lagano pijete uz manje zadržavanje u ustima. Na ovaj način aktivira se enzim koji podstiče aktiviranje antiseptičnog i antivirusnog svojstva meda koje djeluje prvo na usnu duplji i ždrijelo, a kasnije na ostatak organizma. Ovako se dobija maksimalna zdravstvena korist meda i jačanje vašeg imunološkog sistema.

Med konzumiran ujutro dat će vam snagu i energiju, a navečer pred spavanje uz mlijeko ili čaj pomoći će vama i vašoj djeci da imate bolji san.

Nije za bebe

Med se ne daje djeci starosti mlađoj od godine godine (po novijim istraživanjima dvije) zbog dva razloga i to: dojenačkog botulizma, teškog oboljenja koje med može izazavati i potencijalnih alergijskih reakcija. Med sadrži veliku koncentraciju potencijalnih alergena na koje dječiji organizam nije spreman te treba biti oprezan.

Med možete staviti na opekotine odmah nakon njihovog nastanka čime ćete izbjeći stvaranje plikova i ožiljaka. Med možete staviti i na manje rane i posjekotine jer je antiseptičan. Time ćete izvršiti sterilizaciju i umanjiti bol.

Ne na visoku temperaturu

Nemojte nikada izlagati med visokim temparaturama. Med postaje toksičan kada se izloži visokoj temperaturi. Zato med nikada ne stavljate u kolače ili jela koji se peku. Jako zagrijan ili zapečen med postaje štetan jer stvara ljepljivu toksičnu masu koja zakrčuje probavni trakt i crijeva.

Med gubi ljekovita svojstva na temparaturi većoj od 40 stupnjeva C te ga stavljajte tek kada se čaj dobro ohladi da bi zadržao svoje pozitivno djelovanje.

Med kristalizacijom ne gubi ljekovita svojstva. To je samo prirodni proces koji se odvija kada je med skladišten na nešto nižoj temparaturi. Rok trajanja dobro zatvorenog meda je neograničen.

Jednom zagrijan med na temperaturu iznad 45 stupnjeva gubi sve svoje bitne sastojke, ostaje nepovratno tekuć i umjesto da bude zdarva hrana i lijek, ostaje samo običan zaslađivač.

 DA, metalnom kašikom

Plastičnom ili drvenom kašikom, što neki preporučuju, ne mora se uzimati med. A ako je kristaliziran, to i nije moguće jer će se takve kašike polomiti. Znači, ostaje ono što je sasvim normalno svuda gdje se koristi prirodan med a to je obični rostfraj pribor za jelo.

Drveni hvatač meda (drška sa narezanom loptom) može se koristiti samo dok je med u tekućem stanju i koristi se uglavnom u reklamne svrhe.

I kao lijek

Iz brojnih istraživanja provedenih u laboratorijima širom svijeta može se zaključiti da manja količina meda nije kontraindicirana kod dijabetičara, no uzimanje meda kod dijabetičara zahtijeva obaveznu redovnu liječničku kontrolu. Bolesnik i sam treba kontrolirati koncentraciju šećera u krvi.

Kod angine pektoris, upale usne duplje i desni uzimajte kašičicu meda na svaka tri sata, najbolje u ležećem položaju i ostavite da se polako otapa u ustima. Ako koristite i med u saću ili sa voštanim poklopcem, žvaćite ga nekoliko puta u toku dana.

Efikasno je i ispiranje grla ispijanjem propolisa u pola čaše vode, u koji je dodato 15, 20 kapi 20-postotnog alkoholnog rastvarača. Možete žvakati i čist propolis, kada god se ukaže prilika jer efikasno uništava bakterije i sprečava da prodru u organizam, a štiti i zube.

avaz.ba/radio krajina