Home / Zdravlje / Jednostavnim trikom provjerite spavate li dovoljno

Jednostavnim trikom provjerite spavate li dovoljno

Svaka odrasla osoba treba dnevno od sedam do devet sati neprekidnog sna, a spavate li dovoljno po noći možete provjeriti jednostavnim testom!

Dovoljno sna ključno je za čovjekovo zdravlje i funkcionisanje, piše “Večernji“…

Svaka odrasla osoba treba dnevno od sedam do devet sati neprekidnog sna, a spavate li dovoljno po noći možete provjeriti jednostavnim testom.

Sve što je potrebno jeste popodne otići u spavaću sobu i pokušati zaspati. Sa sobom trebate ponijeti i kašiku i metalnu tacnu. Pitate se šta će vam to? Naime, kada legnete, u jednoj ruci trebata da držite kašiku, ali tako da ruku stavite izvan kreveta, tačno iznad tacne koju ste stavili na pod. Pogledajte na sat, zatvorite oči i pokušajte zaspati. Kada zaspite, kašika će vam ispasti iz ruke i udarac od metalnu tacnu trebalo bi da vas probudi. Tada pogledajte na sat i izračunajte koliko vam je bilo potrebno da utonete u san.

“Ako zaspite nakon 15 minuta, dobro ste i ne nedostaje vam sna. Ako zaspite nakon 10 minuta znači da vam manjka sna, ali nije toliko zabrinjavajuće, a ako zaspite u roku od pet minuta ili manje znači da patite od ozbiljnog nedostatka sna“, pojasnio je stručnjak za nesanicu dr Michael Mosley.

haber.ba/radio krajina

Inline
Hvala Vam što nas podržavate.
Inline
Hvala Vam što nas podržavate.