Home / USK Vijesti / Intezivni radovi na doelektrifikaciji Unske pruge

Intezivni radovi na doelektrifikaciji Unske pruge

Doelektrifikacijom dionice Unske pruge od Bihaća do Blatne, duge 47 kilometara, koja se intenzivno odvija ovih dana, Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine će, kako je i ranije najavljeno, modernim i komfornim garniturama BH Talgo-voza od 1. jula Bihać i Krajinu povezati sa Sarajevom.

Uz radnike „Stepa“ koji instaliraju elektrokontaktnu mrežu i radnici Područja Infrastrukture ŽFBH intenzivno se pripremaju za uspostavu putničkog saobraćaja na Unskoj pruzi.

Doelektrifikaciju Unske pruge u ŽFBH smatraju dosad najvećim infrastrukturnim projektom u USK. Do sada je okončana izrada, sanacija i montaža gipkih portala u stanicama Grmuša, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka, postavljeni svi potporni izolatori neophodni za montažu obilaznog voda u stanicama Bihać, Grmuša, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka. Montirani su obilazni i kompletni vozni vod u stanicama Grmuša i Bosanska Krupa, a na dionici Unske pruge od Grmuše do Bosanske Krupe, dugoj četiri i po kilometra, montiran je novi nedostajući kontaktni provodnik oštećene kontaktne mreže, kazao nam je Samir Alagić, rukovodilac tima za nadzor na projektu.

Na dionici otvorene pruge Bosanska Krupa – Bosanska Otoka, jedna ekipa radnika „Stepa“ montira vozni vod, a druga sanira noge portala u stanici Otoka i radi na povratnom vodu i zaštitnim uzemljenjima u željezničkoj stanici Bosanska Krupa. Na mjestima ratom porušenih staničnih zgrada u Bosanskoj Krupi i Otoci bit će postavljena po dva nova kontejnera sa svim priključcima u kojima će raditi prometni ured i čekaonica za putnike.

ŽFBH će u predstojećem periodu remontovati 110 KV postrojenja i servisirati dijelove elektrovučne podstanice kojom će se napajati kontaktna mreža, a obavit će i mašinsko regulisanje kolosjeka. Svi radovi bi trebali biti okončani do 15. juna kako bi se mogao obaviti tehnički prijem i testiranja.

rtvusk.ba/radio krajina