Home / USK Vijesti / Granična policija i MUP USK u akciji: Uhapšeno 11 lica zbog trgovine ljudima na graničnom pojasu prema Hrvatskoj

Granična policija i MUP USK u akciji: Uhapšeno 11 lica zbog trgovine ljudima na graničnom pojasu prema Hrvatskoj

Pripadnici Sektora kriminalističke policije (SKP) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) u saradnji sa Graničnom policijom BiH vode aktivnosti na otkrivanju kriminalne grupe, koja se bavi trgovinom ljudima na graničnom pojasu prema Hrvatskoj, na području gradova Bihać i Cazin, te općine Velika Kladuša.

Prilikom hapšenja kriminalne grupe otkriveno je i devet državljana Turske koje su pokušali prebaciti u Hrvatsku. Prema nezvaničnim, ali pouzdanim podacima uhapšeno je 11 osoba, a među njima su neki od organizatora ovog kriminalnog posla.Uhapšene osobe su sa područja pomenute tri općine.

Kako saznajemo među uhapšenima Zaid Šabić zvani Zeko i braća Bečić (Alen, Amer, Husein i Amir). U toku su pretresi objekata koje koriste uhapšeni.

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da se radi o zajedničkoj, međunarodnoj akciji kodnog naziva “Dardaneli”, usmjerenoj na borbu protiv ilegalnih migracija, koju Tužilaštvo BiH realizira u saradnji sa USKOK-om Republike Hrvatske, te pravosuđem i policijom Crne Gore.

Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizirana kriminalna grupa, vršile krijumčarenje iz BiH na područje Hrvatske, većeg broja državljana Turske, kao i osoba iz zemalja Bliskog istoka i Sirije.

Navedena akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinirane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i suradnju zemalja regiona. O akciji je informisana i Međunarodna agencija za migracije (IOM).

Uhapšene osobe biće predate postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

mojusk.ba/radio krajina