Home / Vijesti / Dragan Čović: “Koalicija s Dodikom? To su novinarska nagađanja! Plan B? To ste mu vi dali neku dimenziju“!
dc

Dragan Čović: “Koalicija s Dodikom? To su novinarska nagađanja! Plan B? To ste mu vi dali neku dimenziju“!

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekli su jučer nakon sastanka u Mostaru da su SNSD i HDZ BiH dogovorili koaliciju nakon predstojećih izbora, na kojima očekuju veliku pobjedu ove dvije stranke, no danas je Čović negirao ono što je jučer javno rekao.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je u utorak u Vitezu kako je njegova stranka “već godinu, dvije” spremna za izbore u listopadu i u situaciji u kojoj nisu provedene izmjene izbornog zakona, tako što će nastojati da što veći broj hrvatskih stranaka na izbore ide zajedno, dok je koaliciju s liderom bosanskohercegovačkih Srba Miloradom Dodikom nazvao “nagađanjima”.

Međutim, upravo je Čović jučer rekao da se HDZ BiH, s obzirom na to da nije promijenjen Izborni zakon, mora organizirati sa partnerima da bi ubjedljivo dobio  izbore i u miru čekao implementaciju izbornih rezultata.

On je naveo da je s Dodikom razgovarao o formiranju vlasti na nivou BiH da nakon izbora ne bi bilo puno zastoja i čekanja i da bi vlast bila što prije uspostavljena.

“Mi smo partneri, to smo se dogovorili još prije i prenijećemo to na sve naše suradnike da to bude u narednim mjesecima efikasno”, dodao je Čović.

On je naglasio da je saradnja dvije stranke dobra i da se ostvaruje i u Predstavničkom i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i na svim drugim nivoima.

Čović pojasnio da je “plan B”, koji je ranije pominjao zbog nedonošnja izmjena Izbornog zakona, zapravo stvaranje uslova za sigurnu izbornu pobjedu i traženje partnera prije izbora.

“Da smo uradili izmjene i osigurali da jedan narod drugom ne može birati predstavnike, onda bismo ležernije išli u kamanju, a onda bi koalicije izgledale drugačije, a pošto se to nije dogodilo, mi kroz `plan B` moramo drugačije sagledali naša koaliranja kako bismo osigurali ubjedljiviju pobjedu”, dodao je Čović.

No, danas je Čović promijenio ploču. Odgovarajući na pitanje Hine šta je tačno “plan B” koji je spomenuo dan

ranije nakon što se u Mostaru sastao s predsjednikom Republike Srpske Dodikom, Čović je rekao da „plan B, plan C ili D svatko tumači na svoj način“ te je rekao da su novinari „bez ikakvog osnova dali tome neku dimenziju”.

Javnost i mediji u BiH to su protumačili kao potvrdu ranijih nagađanja kako će HDZ BiH i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koalirati nakon izbora.

No, Čović je takve ocjene nazvao nagađanjima.

“Plan B, plan C ili D svatko tumači na svoj način. Bez ikakvog ste mu osnova dali neku dimenziju”, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Kazao je kako je jedna od varijanti s kojom su računali u HDZ-u bila izmjena izbornog zakona prije raspisivanja izbora nakon čega bi se išlo “u snažan nastup” u kojemu bi šansu imali pluralnost i višestranačje.

Kako se to nije dogodilo, sada se ide na “plan B” a to, kako tumači Čović, znači okupiti što više hrvatskih stranaka radi zajedničkog izbornog nastupa. “Ništa više od toga”, ustvrdio je dodajući kako je uvjeren u uspjeh tog plana na izborima.

No, zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Martin Raguž novinarima je kazao kako on ne zna ni za kakav “plan B” o kojem govori Čović.

“Nikakav plan B službeno institucionalno nije razmatran na HNS-u. One koji govore o planu B i koji iznose te inicijative treba pitati da obrazlože i predstave što pod tim misle”, kazao je Raguž.

Čović smatra kako je nedemokratski i neprimereno dogovarati izmjene izbornog zakona nakon što su izbori raspisani i odbacuje kritike koje su mu zbog odbijanja sudjelovanja u nastavaku tih razgovora uputila ambasada SAD-a.

“Čini se da gospodin Čović nije bio ni ranije zainteresiran za postizanje kompromisa, a nije zainteresiran za kompromis ni sada”, objavila je Ambasada.

Američki diplomati dodaju kako je i “zakašnjelo rješenje bolje od nikakvog” ako to znači da će se moći formirati vlast nakon izbora.

SB/radio krajina