Home / Zdravlje / Da li vas šampon koji koristite truje?

Da li vas šampon koji koristite truje?

Američka Agencija za hranu i lijekove objavila je izvještaj o proizvodima za njegu tijela, koji sugeriše da bi češće trebalo da čitate deklaracije na kozmetičkim pakovanjima.

Stiv Sju, dermatolog Medicinskog centra MekGa, na vrh liste ozloglašenih preparata stavio je one koji se koriste u njezi kose i kože. Kako piše na sajtu Agencije, “Kompanije i pojedinci koji proizvode ili reklamišu kozmetiku, imaju zakonsku obavezu da osiguraju sigurnost svojih preparata”, prenosi “B92“…

Ni zakon ni FDA regulativa ne zahtijevaju specifične testove koji bi demonstrirali sigurnost tih proizvoda”. Iako ovaj sistem u kom je proizvođač istovremeno i inspektor ne ide na ruku potrošačima, može im pomoći lista štetnih sastojaka koji se nalaze u mnogim šamponima.

Ako neki od njih prepoznate na pakovanju svog preparata, bilo bi dobro da ga zamijenite za neki manje “sumnjiv”.

Sulfati

Ovaj sastojak iritira kožu, oči, usta, pa čak i pluća, a naročito smeta ljudima sa osjetljivom kožom. Takođe, natrijum dodecil sulfat (sodium laureth sulfate) sadrži hemikaliju koja je u laboratorijskim uslovima izazvala pojavu kancera kod miševa. Istraživači nisu pronašli direktnu povezanost između ovog sastojka i pojave raka kod ljudi.

Formaldehid

Vjerovali ili ne, mnogi preparati za negu tijela i čišćenje domaćinstva koriste ovaj sastojak.

Studije su pokazale nepouzdanu povezanost ove hemikalije sa pojavom raka kod ljudi, ali je kod miša dokaz bio konkretniji. Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, jedna studija je pokazala da radnici izloženi formaldehidu imaju više promjena na hromosomima. To otkriće podržava raniju pretpostavku da je ova hemikalija krivac za neke slučajeve leukemije.

Parabeni

Proizvođači kozmetike često koriste parabene, koji sprečavaju rast bakterija. Međutim, ova hemikalija oponaša estrogen u tijelu i može ubrzati rast raka.

Trentuno ne postoje dovoljno jaki razlozi da se hemikalija zabrani, ali je njeno izbjegavanje preporučljivo.

haber.ba/radio krajina

Inline
Hvala Vam što nas podržavate.
Inline
Hvala Vam što nas podržavate.