Home / Zdravlje / Čudotvorac među vitaminima

Čudotvorac među vitaminima

Istraživanja su pokazala da vitamin D, koji unosimo kroz morske plodove i gljive, ali i sunčanje, znatno umanjuje rizik od raka, preloma kostiju, dijabetesa, srčanih oboljenja, pa čak i depresije i anksioznosti.

Naučnici ističu da je najjeftiniji način da se i tokom zime snabdijete dovoljnom količinom vitamina D da jednostavno izađete napolje, na svjež vazduh, bez obzira na to da li ima sunca.

Vitamin D je izuzetno važan za ljudski organizam. Jedna od najvažnijih funkcija mu je održavanje ravnoteže kalcijuma u organizmu, ali je bitan i za imunološki sistem te izlučivanje inzulina.

Vitamin D, osim toga, snižava nivo lošeg holesterola, pomaže u zaštiti od šećerne bolesti i oboljenja srca, ublažava bol povezanu s fibromialgijom, štiti od senilne makularne degeneracije oka, ublažava simptome psorijaze, poboljšava mušku plodnost, snižava rizik od karijesa, raka debelog crijeva, zloćudnog oblika raka kože melanoma, agresivnog raka dojke, rahitisa, osteoporoze i depresije.

Osim sintetizovanja vitamina D pomoću sunca (potrebno je dvadesetak minuta dnevno izlaganja suncu kako bi se zadovoljile potrebe organizma), vitamin D može se u organizam unijeti i putem brojnih namirnica.

Losos i tuna

Obje ribe pune su vitamina D, a oni koji si ne mogu priuštiti losos uvijek mogu izabrati konzerviranu tunu jer jedna konzerva te plave ribe sadrži trećinu potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina. Dvije sardine pak sadrže 13 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina D.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Iako svi pomisle samo na kalcijum kada se spomenu ove namirnice, mlijeko i mliječni proizvodi puni su vitamina D. Naravno, što mlijeko ima veći postotak masnoće, to ima i više vitamina D.

Jaja

Svima je poznato da su jaja odličan izvor proteina, ali sada znate da bi ih trebalo jesti i zbog vitamina D koji se nalazi u žumanjcima.

Gljive

Iako vitamina D nema puno u biljnom svijetu, gljive su izuzetak jer su one bogate njime.

Goveđa jetrica

I ova namirnica sadrži nezanemarljive količine ovog vitamina, pa je važno imati je povremeno na meniju.

avaz.ba/radio krajina