Home / Zdravlje / Četiri načina da pobijedite depresiju

Četiri načina da pobijedite depresiju

Iako je i dalje tabu tema, depresija je svuda oko nas i sasvim sigurno predstavlja jednu od najčešćih bolesti savremenog doba.

A da li ste znali da je depresija ujedno i jedina smrtonosna bolest u psihijatriji, jer čak 15 posto depresivnih osoba počini samoubistvo? Ovo je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih je ovoj bolesti potrebno pristupiti pažljivo i ozbiljno, a sve u zavisnosti od same vrste depresije, odnosno, da li je riječ o blagoj, umjerenoj ili velikoj depresiji.

Svakako, one blaže oblike možete izliječiti i sami, a mi vam u nastavku otkrivamo pet potpuno prirodnih i provjerenih načina da se izborite sa osjećanjem gubitka interesovanja, volje i energije i dugotrajnog i jakog umora koji karakteriziraju depresivno stanje.

Dovoljno spavajte

Dobar, kvalitetan san i depresija čine začarani krug iz kojeg nema izlaza. Zašto? Kada ne spavate dovoljno, u vama se budi depresivno raspoloženje, a ako pak patite od depresije, onda će vaš san sigurno biti poremećen. Vidite? Nema izlaza. Ovakva ”dešavanja” mogu trajati danima, sedmicama, pa čak i mjesecima, a što prolazi više vremena to će vaše psihičko stanje biti gore. Dakle, jako je važno da se dobro naspavate, po cijenu bilo čega. To koliko sati sna vam je potrebno zavisi od vašeg životnog stila, ali negdje je prosjek sedam do osam sati sna u kontinuitetu. Ako vas obaveze sprečavaju da se naspavate ”kao čovjek” svakog dana, obavezno to nadoknadite sljedećeg. Kvalitetan san je jedan od ključnih uslova za zdrav i srećan život.

Vježbajte

Nije tajna da je i fizička aktivnost, makar i ona umjerena, ključna za zdravo tijelo, ali i zdrav duh. Mnogo je istraživanja koja su pokazala da je fizička aktivnost čak i bolji lijek za depresiju od medikamenata, pa svakako treba pokušati i sa ovim. Ono što je sigurno jeste da ćete se mnogo bolje osjećati nakon vježbanja jer ćete izbaciti negativnu energiju iz sebe, a podstaći ćete i lučenje hormona sreće. Dakle, uz redovnu, laganu vježbu poput džogiranja ili aerobika, depresija zaista ima slabe šanse.

Meditirajte

Meditacija je definitivno najbolji i najučinkovitiji prirodni lijek protiv depresije, čak i više nego fizička aktivnost, iako su ”tu negdje” po rezultatima. Meditacijom učite da se opuštate, u misli primate samo pozitivne emocije, a stvarate otpornost prema negativnim i ”crnim” mislima. Ono što je zanimljivo jeste da vam nisu potrebni sati i sati meditacije da biste pobijedili depresiju, već je dovoljno da meditirate 15 minuta dnevno da biste ostvarili sjajne rezultate za samo osam sedmica.

Pazite na nivo šećera u krvi

Vjerovali ili ne, pad šećera i te kako utiče ne samo na razvoj depresije već i na psihičko i fizičko zdravlje generalno. Naravno, ni visok šećer nije dobra opcija pa je važno da dovoljno pažnje posvetite kreiranju svoje dnevne ishrane. Ugljene hidrate pametno rasporedite po obrocima, unosite dovoljno vlakana, ali i masti i proteina.

avaz.ba/radio krajina