Home / USK Vijesti / Bihać: Pogledajte kako je top na Brekovici označio početak ramazana (VIDEO)

Bihać: Pogledajte kako je top na Brekovici označio početak ramazana (VIDEO)

S akšamom, 15. maja 2018. godine, nastupio je mubarek mjesec u islamu ramazan, dok je danas prvi dan posta. Ramazan se smatra najodabranijim mjesecom za muslimane. To je deveti mjesec lunarnog kalendara u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kur’ana.

Ramazan je blagoslovljeni muslimanski mjesec. On je deveti mjesec muslimanskog lunarnog kalendara. Zdravi odrasli muslimani poste tokom ovog mjeseca od zore do sumraka. Post podrazumijeva nekonzumiranje hrane, tekućina, nečinjenje nemoralnih djela i izbjegavanje ljutnje.Također, ohrabruju se dobra djela, molitve i čitanje Kur’ana.Muslimani vjeruju kako je Kur’an obznanjen tokom ramazana. Tokom svetog mjeseca, vjernici ustaju na sehur, rano ujutro kako bi jeli prije zore, a post prekidaju jelom u sumrak. Taj obrok se naziva iftar.Uobičajeno je da džamije i vjerske institucije organiziraju velike iftare, naročito za siromašne. Noćne molitve (teravije) održavaju se u džamijama nakon iftara.

Prvi dan ramazana-početak posta – srijeda, 16. maj 2018. Teravija na području USK-a se klanja nakon jacije namaza u 22:20 a prvi dan posta počeo je u 2:44 pa sve do zalaska sunca (akšama) u 20:24. Ramazan (2018/1439), počinje 16.05.2018. , a završava 15. juna 2018. godine, kada nastupa Ramazanski bajram.

 Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana.

Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima. Najdraži gost nam polako dolazi, budimo spremni da ga ugostimo.

 

usn.ba/radio krajina