Home / USK Vijesti / Američki grad proslavlja 21. maj kao Dan Bosanke Ene Latić

Američki grad proslavlja 21. maj kao Dan Bosanke Ene Latić

Ena Latić iz Velike Kladuše bila je 1998. godine sve osim prosječna trogodišnjakinja. Ona je, naime, lutke i haljine zamijenila kimonom. Potječe iz sportske porodice, otac Sulejman bivši je jugoslavenski reprezentativac u karateu, od kojeg je Ena i naslijedila ljubav prema ovom sportu.

Brojna takmičenja

– Godinu nakon što smo se doselili u Ameriku 1999. tata je otvorio karate školu. Tu sam naučila i osnove, a nekoliko godina poslije krenula sam na prva takmičenja – počinje Ena svoju priču.

Sa 10 godina osvojila je prvo priznanje – postala je prvakinja Amerike, a od tada se nalazi među prve tri pozicije.

– Nakon prvog velikog priznanja, shvatila sam da je karate moja ljubav i odlučila sam mu se maksimalno posvetiti. Godine 2008. prvi put sam nastupala s reprezentacijom Amerike u Japanu, osvojila sam zlato u Osaki i bronzu u Tokiju – govori Ena, koja je s ocem trenerom nastupala na brojnim državnim, regionalnim i nacionalnim takmičenjima.

Osvojila zlato

Nakon što je 2013. u Australiji osvojila zlato i srebro na Svjetskom prvenstvu, po povratku u Ameriku dočekali su je rukovodioci grada Oneid Kauntrija, država Njujork, i dodijelili joj prestižno priznanje “Dan Ene Latić, 21. maj u Okrugu Oneida”.

Slobodnog vremena skoro i nema. Pored svakodnevnih treninga, Ena će u maju ove godine diplomirati i tako ostvariti krajnji cilj – povezati dvije najveće ljubavi, karate i sportsku medicinu.

Nastavak školovanja u Škotskoj

Rodnu Bosnu i Veliku Kladušu posjeti rijetko, ali zato svaki dolazak ne zaboravlja. Svoj odmor za novogodišnje praznike provela je radno.

– Bila sam u Donjem Vakufu i trenirala s ekipom iz Karate-kluba Reflex, bilo je nezaboravno iskustvo. Ostatak odmora provela sam u Bihaću i Velikoj Kladuši. Želja mi je bila posjetiti klub u kojem je moj otac trenirao, a zatim sam, zajedno sa svim klubovima iz Velike Kladuše, odradila zajednički trening – rekla je Ena.

Uspješna Ena, pored lova na najbolja svjetska priznanja, planira i odlazak u Škotsku sredinom godine radi nastavka školovanja.

avaz.ba/radio krajina