Home / Vijesti / Ambasadorica Njemačke: Zabrinuti smo zbog Dodikovih izjava
amb

Ambasadorica Njemačke: Zabrinuti smo zbog Dodikovih izjava

Bh. političari moraju prestati sa svim što stvara makar i privid slabljenja BiH i dovođenja u pitanje teritorijalnog integriteta BiH, rekla je Christiane Hohmann , njemačka ambasadorka u intervjuu za “Nezavisne novine”.
– U mojoj zemlji domaćinu BiH, na primjer, na putu u EU moraju biti sprovedeni još mnogi, čak i bolni reformski koraci kako bi se popravili životni uslovi za njene građane i ostvario privredni rast. Njemačka je pri tome čvrsto uz BiH, isto kao i EU i druge države članice EU. Ali, odgovorni političari u BiH moraju dokazati da zaista imaju političku volju da napreduju na tom putu. Puste priče nisu dovoljne, rekla je ambasadorica Njemačke.

Na pitanje je li Milorad Dodik pod nekom vrstom neformalnih sankcija od strane Njemačke, ambasadorica je odgovorila:

– Savezna vlada Njemačke zalaže se snažno za teritorijalni integritet BiH. Dozvolite mi da jasno kažem: BiH će samo kao cjelovita država moći pristupiti EU. U tom pogledu sa zabrinutošću pratimo kada se budućnost državnosti BiH dovodi u pitanje. Predsjednik RS Milorad Dodik je u tom kontekstu stalno iznova davao javne izjave koje su s naše tačke gledišta problematične. Apelujem na sve političare da se manu svega što bi moglo imati čak i sam privid slabljenja ili što bi se moglo shvatiti kao dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta BiH. Kako cjelovita država, tako i RS i FBiH su pozvane da ispunjavaju svoje vlastite obaveze, ali i da usmjere zajedničke napore u pravcu pristupanja EU.

(Vijesti.ba/radio krajina)