Home / USK Vijesti / Alpinistički uspjeh Muharema Lasića: Prvi Sanjanin koji se popeo na Monblan

Alpinistički uspjeh Muharema Lasića: Prvi Sanjanin koji se popeo na Monblan

Muharem Lasić, član Planinarskog društva “Mulež” iz Sanskog Mosta, prvi je Sanjanin koji se popeo na Monblan, najviši planinski vrh na Alpama. Lasić kaže kako je bio član mješovite ekspedicije koju su činili planinari iz više zemalja, te ističe kako je ovo za njega bilo nezaboravno iskustvo.

Objašnjava kako je Monblan drugi po veličini planinski vrh u Evropi sa 4.810 metara nadmorske visine, te da je uspon izveden tzv. Gouter rutom, koja je poznata kao izuzetno teška i opasna. “Bilo je nezaboravno, a osvajanje Mon Blana zahtijeva izvjesno planinarsko iskustvo, dobru fizičku i psihičku pripremljenost i odgovarajuću opremu”, objašnjava Lasić.

Dodaje kako staza do vrha prolazi kroz brojne opasne prolaze, mnoštvo mjesta na kojima vrebaju odroni kamenja ili snijega, a na tim visinama uvijek postoji i opasnost od visinske bolesti. Kao dodatna opasnost, tu je i mogućnost nagle promjene vremenskih prilika. Lasić je radostan što je uspio osvojiti Monblan i priprema neke nove planinarske avanture.

nezavisne/radio krajina