Home / Zdravlje / 5 znakova koji ukazuju na to da ste ovisni o jutarnjoj kafi
kafa

5 znakova koji ukazuju na to da ste ovisni o jutarnjoj kafi

Ponekad je kafa jedina stvar koja nas digne ujutro iz kreveta, iz stana te nas drži na poslu.

Ali, ako svako jutro pijete kafu i ne možete normalno funkcionisati, mislite li da ste možda ovisni o tome? Studije pokazuju kako biste mogli biti, ali budući da je taj fenomen ispijanja jutarnje kafe postao toliko uobičajen teško ga je izjednačiti s ozbiljnim mentalnim poremećajem, piše “Ordinacija“…

“O kafi možete biti ovisno i ako pijete samo 100 mg kafe, što je zapravo jedna šoljica dnevno”, napominje psihoterapeutkinja, Partha Nandi, koja se upravo bavi ovim fenomenom.

Naše tijelo se vrlo lahko navikne na razne sastojke koji nas stimulišu, pa ih je teško prestati unositi u organizam.

1. Jutarnje glavobolje

Ovisnici o kafi ujutro čim se probude i osjete težinu u glavi te tupe bolove, posezaju za šoljicom ovoga napitka jer su uvjereni da će im biti bolje.

“Glavobolje mogu nastupiti 12 do 24 sata nakon zadnje šoljice kave, pa ako se radi o ovisnosti objašnjava glavobolju kao simptom apstinencijske krize”, naglašava psihoterapeutkinja

Šta se zapravo događa? Kada tijelo čeka kofein, krvne žile se šire. To uzrokuje iritaciju živčanih završetaka koji pokreću centar boli u mozgu, a kao rezultat dobivate jutarnju glavobolju.

2. Grčevi u mišićima

Učestala konzumacija kofeina može dehidrirati tijelo što dovodi do grčeva u mišićima, pogotovo bedrima i potkoljenicama. Također dehidracija može izazvati i bolove i neugodan osjećaj u nogama, pogotovo noću.

“Osjećate kao da vas nešto probada iglama”, ističe dr Nandi.

Ovaj simptom je rijetka pojava, a mogao bi biti znak i drugih bolesti te poremećaja, pa bi zato bilo najbolje da u tom slučaju posjetite doktora.

3. Živčani ste bez kofeina

Osjećate li se razdražljivo više nego inače nakon što ste preskočili svoju dozu kofeina to bi mogao biti znak da ovisite o kafi više nego mislite. Naše tijelo treba određene doze serotonina i dopamina kako bi se osjećali sretno, a loši osjećaji mogu dovesti do simptoma depresije. Preskakanje kofeina može uticati i na živčani sistem, pogotovo ako ga redovno unosite u organizam.

4. Pada vam krvni tlak

Neki ljudi preskakanjem kave mogu osjetiti kako im srce ubrzano počinje kucati, a mogu osjetiti i snažno lupanje srca.

“Kao što često konzumiranje kafe povisuje krvni tlak, tako smanjeno korištenje može imati obrnutu reakciju”, ističe doktorica.

Kada vam padne tlak možete osjetiti vrtoglavicu, slabost i mučninu. Osjetite li neke promjene sa srcem, posjetite doktora.

5. Ne spavate dobro

Prevelika konzumacija kofeina može poremetiti vaš ciklus spavanja.

“Kofein može smanjiti nivo neurotransmitera kao što je serotonin, što uzrokuje loše san”, kaže dr Nandi.

Pokušajte smanjiti dnevni unos kafe na jednu šoljicu i brzo ćete primijetiti kako bolje spavate, te se budite odmorniji.

haber.ba/radio krajina

Inline
Hvala Vam što nas podržavate.
Inline
Hvala Vam što nas podržavate.